Russian Manicure
Laat je nagelriemen nooit verwijderen!!
Een trend op de socials waarbij u als klant voor moet waken. Eigenlijk hard voor weg moet lopen.Momenteel is er een nieuwe (oude) trend op nagelgebied waar u als klant voor moet waken. Het gaat om de Russian Manicure, combi manicure, e-manicure. Hier wordt de nagelriem (de gekeratiniseerde proximal nail fold) eerst opgeduwd (gepushed met propusher) en worden de velletjes weggeknipt/gesneden/gefreesd. Een veel gehoord argument is ‘het is dood vlees/weefsel, want het bloed niet'. De reden dat de gekeratiniseerde proximal nail fold niet bloedt, is dat je eerst met de pro pusher het weefsel en dus de bloedvaten onder druk heeft gezet. Zodra de nagelriem net iets te ‘ver weggeknipt is zal het alsnog gaan bloeden. Uw nagelriem is dus levend weefsel. Het doet aan cel vernieuwing en het kan bloeden. Als uw nagelriem is verwijderd is daarbij ook een opening ontstaan in de pathogene barrière naar uw matrix. Je zet dus de deur open en iedereen mag binnen komen, ook die je liever niet binnen hebt. U bent de hele dag met uw handen bezig en hoe vaak u uw handen ook wast ze zitten vol met pathogenen. De pathogenen hebben nu vrij toegang tot de matrix van uw nagel (dus de plek waar uw nagel wordt aangemaakt) en kunnen zorgen voor ernstige infecties tot aan trauma toe. In sommige gevallen een onherstelbare schade.
Dan kom ik op nog een puntje. Het is in Nederland bij wet verboden om levend weefsel te knippen of te snijden op welke andere manier dan ook. Dit mag alleen als de uitvoerder een BIC registratie heeft. Een arts heeft een BIC registratie maar een nagelstylliste niet. Helaas missen we nog handhaving op de wet door de Nederlandse Voedsel en Waren Authoriteit (NVWA) en de GGD GHOR maar hopelijk komt hier een keer verandering in. Kom je in een salon waar ze je nagelriem willen verwijderen, pak dan je jas, ga weg en ga op zoek naar een andere salon.
Heeft u al een keer een infectie opgelopen door het wegknippen/snijden van de nagelriem of heeft u er een trauma nagel aan overgehouden. Meldt dit dan bij uw plaatselijke GGD zodat er eindelijk een keer actie ondernomen wordt.